dilluns, 23 de gener del 2012

Têt Vietnamita

Setmana de festa a Vietnam. Celebren la festa més important de l’any, el Tet (any nou Lunar) i l’entrada a la primavera. És l’any del drac i per tot arreu es veuen dracs gegans daurats i  flors grogues. A part de tot el sarao que monten pels carrers els dies previs, tenim la oportunitat i el plaer de veure la ciutat mig buida sense paradetes pels carrers i la gran majoria de botigues tancades. Un pais com Vietnam paralitzat, imposible de creure si no et trobes a dins d’ella.
Aquesta nit es la nit de cap d’any i tothom marxa al seu poble natal deixant la ciutat desemparada. Durant aquesta setmana els Vietnamites han estat molt ocupats ja que dins de totes les tasques que han de portar a terme segons la tradició, la més feixuga és la de netejar la casa. I es clar, netejar durant 1 dia tot el que s’ha anat acumulant durant 364 dies... No és feina fàcil. Es divertit veure HOMES vietnamites amb aspiradors i draps humits a les mans. 
Segons la seva tradició, perquè el nou any sigui un any de bonances i bona sort, s’ha de rebre l’any amb la casa ben neta però tenen moltes altres costums i rituals, com poden ser:
  • Cuinar molt i molt. 
  • Pagar tots els deutes pendents.
  • Tancar i solucionar possibles problemes amb la familia i oblidar totes les discussions del passat.
  • No dir paraules lletges durant l’última setmana d’any i comportar-se de manera correcte.
  • A dins de tota casa ha d’haver-hi una flor d’albercoc, bonsáis o crisantems ja que simbolitzen longevitat. 
  • Netejar les tombes dels avantpassats i guarnir-les amb flors.
  • Els nens reben diners dels seus avis, dins d’un sobre vermell. El color vermell és molt important, ja que es simbol de felicitat. 
  • La síndria es la fruita per excel.lència. ( pel color vermell )
  • No es pot menjar ni ànec ni gambes ja que portaria mala sort a la familia.
Els Vietnamites són molt supersticiosos i el no compliment d’algunes d’aquestes costums podria ser catastròfic ja que el dimoni podria entrar a casa i fer que tinguessin un any ple de tragèdies.


El parc més gran de la ciutat a vessar de flors precioses. Això vermell amb punxes es una fruïta que es menja molt aquí. "Dragonfruit" A mi no m'agrada gens perque no té sabor a res però es exòtica ja que es blanca amb moltes llavors negres petites.


Desplegament d'orquídies a totes les parades. 


Les floretes..... igual d'altes que jo!!!

Fan autèntiques obres d'art amb els bonsais.



Els carrers també estan plens de guarniments per les festes.

La ciutat vestida de gala

Abans que marxessin al poble van anar al centre a gaudir de l'espectacle floral. Vindria a ser com un Sant Jordi + Girona temps de flors a lo Vietnamita, que vol dir a lo grande!


Preparació de l'espectacle. Dracs que corren pels carrers de la ciutat.
Qui més pot entendre aquesta foto es la gent que ha estat a Vietnam. Un dels carrers principals sense motos ni cotxes... i el més fort, es que hi han voreres buides per passejar!!!!!

 Un altre foto atípica. El mercat més famós de Ho Chi Minh tancat (l'únic dia a l'any que es tanca) i la rotonda deixa de ser una de les més perilloses.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada